Αρχική » Πράσινη Επιλογή

Μεταχειρισμένα Ενδύματα: Η “Πράσινη” Επανάσταση στην Βιομηχανία της Μόδας

Η βιομηχανία της μόδας, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση και έχει επικεντρωθεί στην μαζική παραγωγή και την μεγιστοποίηση του κέρδους. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η ανάγκη των σημερινών  καταναλωτών για συχνή ανανέωση των ρούχων τους, δημιούργησαν στον κλάδο τη νέα τάση: fast fashion (γρήγορη μόδα).

Κάθε χρόνο, πωλούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη πάνω από 140.000.000 τόνοι ενδυμάτων και υποδημάτων, όμως το 30% εξ’ αυτών παραμένουν αφόρετα στις ντουλάπες των καταναλωτών για περισσότερο από ένα χρόνο ενώ, κατά μέσο όρο 40 κιλά ρουχισμού ανά πολίτη, καταλήγουν σε χωματερές, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον πλανήτη.

Παράλληλα, η παραγωγή της πρώτης τους ύλης, δηλαδή το βαμβάκι, απαιτεί τεράστιες ποσότητες υδάτινων πόρων, ενώ τα κατάλοιπα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη βαφή τους, είναι ικανά να μολύνουν τεράστιες υδάτινες εκτάσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, η παραγωγή υφάσματος και δέρματος για την κατασκευή των ενδυμάτων, παράγει περίπου 89.000.000 μ.τ. διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ετησίως.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως η συνεχής παραγωγή τους με αυτούς τους ρυθμούς, βραχυπρόθεσμα θα έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον πλανήτη. Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της ορθής χρήσης των πρώτων υλών και της στροφής της βιομηχανίας της μόδας σε πιο οικολογικές επιλογές πρώτων υλών. Αυτό όμως από μόνο του, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα που πρακτικά ήδη αντιμετωπίζουμε: τα ρούχα συνεχίζουν να απορρίπτονται – πολύ συχνά, ακόμα και καινούρια – και η διάσπαση τους εκτός από πολύ μακροχρόνια, παραμένει πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον.

Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να δώσει, η νέα τάση στο χώρο της μόδας: η επαναχρησιμοποίηση του μεταχειρισμένου (ή μη) ρούχου. Μιλάμε δηλαδή, για τη δεύτερη ευκαιρία, το νέο κύκλο ζωής του ρούχου (καινούριου ή από δεύτερο χέρι), την ανακύκλωση του. Η «πράσινη» αυτή επανάσταση στο χώρο της μόδας, έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, όμως η ECODRESS ήταν η πρώτη που την έφερε στην Ελλάδα και συνεχίζει ως secondhand.gr να πρωτοπορεί.

Female hands with recycle icon

Τα οφέλη του second hand ρούχου είναι πολλαπλά, αφού ωφελεί τόσο τον καταναλωτή (χαμηλότερες τιμές ρούχων), όσο και το περιβάλλον (η ανακύκλωση αποτελεί καλύτερη λύση για το περιβάλλον, από ό,τι η νέα, αλλά οικολογικότερη παραγωγή ρούχων, αφού μειώνει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων) και πλέον, όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα επιλέγουν. Επιπλέον, η τάση αυτή δημιούργησε ένα νέο κλάδο και έδωσε ευκαιρίες ανάπτυξης νέων καταστημάτων (λιανικό εμπόριο), προσφέροντας έδαφος στην οικονομία, για νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αλλά και εμπορικές συνεργασίες.

Αν κι εσύ αποτελείς ήδη μέλος αυτού του κλάδου ή επιθυμείς να γίνεις ένα, η secondhand.gr σε καλωσορίζει και σε περιμένει να δώσουμε τα χέρια για μία συνεργασία, που επισφραγίζεται από το όραμα ενός υγιέστερου πλανήτη.

Γιατί για εμάς καινοτομία είναι όταν το επιχειρείν, στρώνει το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο!